sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Matkavinkit Gdanskiin, Puolaan

Valokyltti Gdansk Puola


Vietin marraskuussa pitkää viikonloppua Gdanskissa. Olin pannut merkille tuttavien Instagram-tilien perusteella että siellä on piipahtanut yksi jos toinenkin, eikä ihme: kaupunki on tosi kaunis ja sinne pääsee nopealla ja halvalla lennolla. Harmikseni on sanottava että eipä tuosta Gdanskista sitten oikein muuta sanottavaa ole: ihan kiva, halpaa ja hyvää ruokaa, sen verran nättiä että saa muutaman ihan näpsäkän Insta-kuvan. Osastoa "tulipahan käytyä". Toisin kuin monesta muusta kaupungista, en oikein päässyt käsitykseen mikä tämän kaupungin ydin on tai mikä on Gdanskin fiilis. Paikka jäi jotenkin vaisuksi ja etäiseksi. Olin Gdanskissa kolme päivää ja viimeisenä päivänä alkoi jo tulla fiilis että paikka on nähty. Luulen että Gdanskin reissu toimii parhaiten kaveriporukoille jotka nauttivat hauskoista illanvietoista ja päivisin shoppailusta. Tällaiselle itsekseen matkustavalle tallustajalle joka haluaa eksyä kaupungin kujille, tutkia eri kaupunginosia kävellen 15 kilometriä päivässä, nähdä joka päivä jotain uutta ja mennä illalla 9 aikaan nukkumaan, Gdansk jäi sellaiseksi 7+ -kokemukseksi.

Matkavinkit Gdanskiin


Ruokaa!
Maista pierogeja eli puolalaisia mykyjä. Minä ihastuin näihin iki-hyviksi, ja kokeilin niitä pariinkin kertaan. Paras paikka oli monella nettisivustollakin parhaaksi rankattu Pierogarnia Mandu. Varaudu jonottamaan, ainakin jos olet menossa syömään suosituimpiin ruoka-aikoihin. Hyvä mutta ei aivan Mandun veroinen oli Pierogarnia u Dzika, jossa otin alkuruuaksi punajuurilientä (miten voikaan pelkkä liemi olla näin hyvää!) ja pääruuaksi lajitelman erilaisia mykyjä. 

Shoppaile!
Yleensä matkojeni pää-ajanviete ei ole ostoskeskuksissa kiertely, mutta nyt ei muutakaan tekemistä ollut, joten piipahdin parissa. Keskustan tuntumasta löytyy Forum Gdansk: tyylikäs, iso, uusi ostoskeskus - tuli mukavasti kotikaupungin Ratina mieleen. Täältä löytyi muutama oma suosikkikauppa: kenkäparatiisi Deichmann ja jenkki-kauppa Bath and Body Works, josta saa ihania tuoksukynttilöitä ja Victoria's Secret -tyyppisiä hajusteita ja rasvoja.

Kuuma vihje ostoskeskusruokailuun: käy kokeilemassa buffetruokailuparatiisi Kuchnia Marchea. Ota tarjotin ja lautanen, kulje pitkin linjastoa ja valitse haluamasi ruuat. Tarjolla puolalaisia ja kansainvälisiä ruokia, salaatteja, jälkiruokia. Hinta selviää kassalla jossa valitsemasi tarjoomukset punnitaan. Tosi hyvää ruokaa, iso valikoima.

Tee junaretki naapurikaupunkiin: piipahda meren rannalla Sopotissa. Junamatka Gdanskin rautatieasemalta Sopotiin kestää parikymmentä minuuttia, eikä maksa juuri mitään. Sopot on kiva, idyllinen pikkukaupunki. Hiekkarantaa riittää silmänkantamattomiin. Saman junareitin varrella on iso ostoskeskus Galeria Baltycka. Jää pois asemalla Gdansk Wrzeszcz (oho, en ees yritä lausua!), ostoskeskus on sen vieressä.

Wizzair-vinkit:

Matkani starttasi Turusta, josta halpalentoyhtiö Wizzair lentää suoralla, nopealla reitillä Gdanskiin. Enpä muistanutkaan millaista meininki on näissä tosi-halpalentoyhtiöissä. Matkustamoon sai viedä vain yhden matkalaukun, ja sekin kooltaan pienempi kuin esim. Finnairilla tai Norwegianilla. Ja kun sanon yhden, niin se todella tarkoittaa yhtä: käsilaukku oli tungettava matkalaukun sisään jos sen halusi matkustamoon. Paikkaa ei saanut valita ilmaiseksi edes online-check-in:n loppumetreillä: ilman maksua saat arvotun paikan, ja arvonta on ilmeisesti joka kerta mahdollisimman epäedullinen matkustajalle - pariskunnat singotaan satunnaisesti eri puolille konetta, ja minut kone arpoi sekä meno- että paluumatkalla penkkirivin keskimmäiseksi. Turun kentällä boarding pass piti olla tulostetussa muodossa. Jos ei ollut, sen sai toki nohevaa maksua vastaan tulostuttaa kentällä...

Kaupunkinäkymiä Gdanskista

Gdansk Puola

Gdansk Puola

Gdansk Puola



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti