sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Roadtrip Keski-Euroopassa: Alsacen viinireitti

Lomailin huhtikuussa Keski-Euroopassa roadtripin merkeissä. Matkamme hienoin osuus oli Ranskassa Alsacen viinialueen läpi kulkeva Route des Vins d´Alsace. Reitti alkaa Strasbourgin pohjoispuolelta Marlenheimista kulkien etelään Thanniin. Maisemareitti kulkee halki viinitarhojen ja reitin varrelle mahtuu 70 idyllistäkin idyllisempää pikkukylää. Reitin kokonaispituus on 170 kilometriä. Maisemat ovat henkeäsalpaavat: viinitarhoja silmänkantamattomiin ja pikkukylät kuin satukirjasta. 

Route des vins d`Alsace, Colmar RanskaMatkavinkit Alsacen viinireitille 


Reitin kulkemiseen kannattaa varata useampi päivä aikaa. 170 kilometriä kuulostaa maltilliselta kilometrimäärältä mutta kun nähtävää on niin paljon! Unelmankauniit pikkukylät seuraavat toisiaan niin että niihin jopa alkoi turtumaan loppuvaiheessa. Jos olet lähdössä alueelle ensimmäistä kertaa, suosittelen että majoitut pari päivää jossain pikkukylässä, patikoit tai pyöräilet viinitarhoilla ja nautiskelet viinitarhojen lumosta (ja ehkä vähän viinistä) ja sen jälkeen vietät vielä yön tai kaksi Colmarissa.
Ja kuuma vihje sinulle joka unelmoit niistä ihanista ranskalaisista leipomoista (vaatimattoman n. 20 sanan ranskankielen sanavarastoni helmet: boulangerie/patisserie): käy niissä heti aamulla. Ne sulkevat ovensa melko aikaisin. Suomessa tottuu siihen että kauppaan pääsee milloin tahansa oli ilta, pyhä tai mikä ajankohta hyvänsä. Ranskassa ei, ei ainakaan ranskalaisessa pikkukylässä.

Riquewihr

Täällä majoituimme 2 yötä joten kylään tuli tutustuttua paremmin kuin muihin. Kiva kylänraitti, tunnelmallisia kapeita kujia ja paljon ravintoloita ja pikkukauppoja. Kävelin yhtenä iltana ylös kylän pohjoispuolella sijaitseville viinitarhoille, sinne pääsi pikkuteitä ja polkuja pitkin, matkaa tulee muutama kilometri. Suosittelen kävelyä ehdottomasti, etenkin illan kauniissa, kultaisessa valossa. Olisipa ollut vielä piknik-eväät mukana!
Ravintolavinkki: Caveau des Rois. Kiva kellariravintola, hyvää ruokaa kohtuulliseen hintaan. Saimme pöydän illalliselle koska tulimme paikalle heti kun ravintola avasi ovensa - myöhemmin ilman varausta tuleville sanottiin ei-oota.

Kaysersberg

Tunnelmallinen pikkukaupunki jota halkoo pieni jokipahanen. Terassikahviloita ja herkkukauppoja.

Colmar

Tämä on oman mittapuuni mukaan yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Olin lomaillut Colmarissa jokunen vuosi sitten muutaman päivän, tällä reissulla vietimme kaupungissa vain jokusen tunnin. Ja miten kaupungissa sitten saa ajan kulumaan: no ihan vaan ihmettelemällä sitä kauneutta. Eksymällä kapeille kujille. Istumalla katukahviloissa. Ostamalla kioskista käsintehtyjä keksejä. Ottamalla valokuvia (jos mietit mistä saa otettua ne Instagramista tutut Colmar-kuvat jotka kaikki muutkin ovat ottaneet, niin vastaus tulee tässä: suosituin paikka on sillalla joka ylittää kanaalin osoitteessa Rue Turenne 2, toinen taas "pikku Venetsiassa", sillalla joka ylittää kanaalin osoitteessa Rue des Ecoles 6. Vieressä muuten Colmarin kauppahalli!).

Lue lisää: matkavinkit roadtripille Keski-Euroopassa

 
Rosheimin pikkukaupunki Ranskassa

Viinitarha Alsacen viinireitillä Mittelbergheim Ranska

Viinitarha Alsacen viinireitillä Ranskassa Mittelbergheim

Colmar ja Riquewihr Ranskassa
 
Colmar Ranska Route des vins d`Alsace

Viinitarha Riquewihr Ranska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti