keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Sitruunarisottoa ja savulohta

Tässä ruoka joka tekee arjesta juhlaa: risotto. Sitruunaa olen testannut risotossa muutamaan kertaan ja olen mieltynyt siihen kovasti: sitruunarisotto on hieno kaveri kalalle. Tässä versiossa kalaa ei tarvitse edes valmistaa mitenkään, vaan se pääsee risoton pinnalle savuisena versiona suoraan paketista.
Risoton tekemisessä on omat niksinsä, ja parhaat olen oppinut Marco Pierre Whitelta (joo, kun olin pienenä tyttönä hänen opissaan Lontoon huippuravintoloissa). Ei vaan, hän paljasti niksinsä Master Chef Australian eräässä jaksossa, ja niillä vinkeillä risotto onnistuu aina. Hienoin kikka häneltä oli sipulin raastaminen: koostumuksesta tulee suussasulava kun sipuli suorastaan liukenee raastettuna risoton sekaan.

Sitruunarisottoa ja savulohta


1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
n. 8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 luomusitruunan raastettu kuori
4 nokaretta voita
n. 1 dl raastettua parmesanjuustoa
(suolaa ja pippuria)
Savulohta

Raasta sipuli juustoraastimella (saat risottoon pehmeämmän koostumuksen). Murskaa valkosipuli. Kuullota sipuleita kattilassa oliiviöljyssä tovi, n. 5 min - kunnes kaikki kitkeryys on haihtunut. Laita toiseen kattilaan vesi ja kasvisliemikuutio ja anna porista kunnes liemikuutio on sulanut veteen. Jätä kasvisliemi liedelle matalalle lämmölle siten että se säilyy kuumana.
Lisää risottoriisi kuullotetun sipulin ja valkosipulin joukkoon. Kuullota kunnes riisi on hieman läpikuultavaa. Lisää kasvislientä pienissä erissä siten että riisi juuri peittyy. Sekoittele koko ajan jotta riisi kypsyy tasaisesti. Kun riisi on sopivan kypsää (ei aivan muhjua vaan pieni purutuntuma) ja koostumus on oikea (löysähköä, ei puuromaista), lisää yhden luomusitruunan raastettu kuori ja sekoita. Laita risoton pinnalle muutama nokare voita. Anna sulaa ja sekoita. Lisää lopuksi parmesanjuustoraaste. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa pippuria. Tarjoa savulohen kanssa.

Sitruunaista risottoa savulohella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti