torstai 11. kesäkuuta 2015

Manhattanin merellinen chowder

Tomaattinen chowder
Muistatteko aikaa ennen internettiä? Aikaa, jolloin reseptit löydettiin kirjoista tai lehdistä? Noilta ajoilta minulla on rakas, arvokas mappi, johon olen vuosien saatossa kirjannut ja kerännyt satoja reseptejä, joita haluan kokeilla. Olen pitänyt paksun mapin hyvässä järjestyksessä ja jaotellut reseptit kategorioittain, ja karsinut matkan varrella pois niitä ohjeita jotka eivät enää inspiroi. Osa ohjeista on päätynyt vakiokäyttöön ja bravuureiksi, osa resepteistä odottaa edelleen sitä oikeaa hetkeä, jolloin pääsevät testattaviksi.

Kaivoin viikonloppuna mapin esille ja valitsin muutamia unohdettuja, ennenkokemattomia helmiä testaukseen. Tällä tavoin saa kivaa vaihtelua arkeen. Tiedättehän tunteen: arkena käy aina samassa kaupassa, ostaa samat tuotteet ja tekee täten aina samaa ruokaa. Ensimmäisenä vanhan mapin uumenista pääsi testaukseen "Manhattanin merellinen chowder" (tämä lienee ollut kovinkin eksoottista settiä 90-luvulla, jolta ajalta epäilen reseptin olevan peräisin) eli amerikkalainen, tomaattinen kalakeitto: kiva muunnos helposta arkiruuasta. Tätä teen uudestaankin!

60 g voita
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 lehtisellerin vartta
3 perunaa
0,7 l kalalientä
tuoretta timjamia
n. 3 dl pakastekatkarapuja
n. 500 g lohta
4 rkl tomaattipyrettä
1 tlk Mutti säilykekirsikkatomaatteja
sitruunamehua
tuoretta persiljaa
suolaa
pippuria

Sulata voi kattilassa ja ja kypsennä pieneksi kuutioituja sipuleita, valkosipulia ja lehtiselleriä miedolla lämmöllä reilut 5 minuuttia välillä sekoittaen. Älä ruskista.

Lisää liemi, kuutioidut perunat, timjami, tomaattipyree ja säilyketomaatit. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Mausta suolalla ja pippurilla (sitruunapippuri toimii hyvin!). Kuutioi keiton kiehuessa lohi ja ripottele lohipalojen päälle sitruunamehua. Anna marinoitua hetken. Lisää lohipalat keittoon. Anna keiton kiehahtaa nopeasti ja lisää sulatetut katkaravut keittoon kun kala on kypsää. Lisää silputtua persiljaa ja tarkista maku. Nauti keittoa tuoreen leivän kanssa.

Tomaattinen chowder

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti