torstai 26. kesäkuuta 2014

Leivänteossa

Henkilökohtainen tunnustus heti alkuun: en ole leipä-ihmisiä. Tai tarkempi määritelmä olisi oikeastaan: olen olen äärimmäisen valikoiva leivän suhteen. Syön leipää harvemmin kuin kerran viikossa, ja silloin kun syön, sen on oltava erityistä.
Juhannuksena päätin kokeilla leiväntekoa tositarkoituksella. Seurasin televisiosta keväällä "Koko Britannia leipoo" -ohjelmaa, josta takaraivoon jäivät leiväntekovinkit. Silloin harvoin kun leivon leipää, oikaisen yleensä jokaisessa mahdollisessa vaiheessa: en vaivaa, en kohota. Nyt oli kaikki toisin!
Inspiraatiota reseptiin löytyi Glorian Ruoka & Viini -lehdestä, jonka helmikuun numerossa oli hunajaisen pähkinäleivän resepti.  Leivästä tuli uskomattoman hyvää: miten ylpeä olenkaan isosta pähkinälimpustani!

5 dl vettä
2 pussia kuivahiivaa
3 dl Myllärin luomu viljainen sämpyläjauhoja
1 dl luomukaurahiutaleita
n. 6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1,5 dl pähkinöitä (käytin pähkinäsekoitusta jossa oli mantelia, hasselpähkinöitä, cashewpähkinöitä, saksanpähkinöitä ja pekaanipähkinöitä)
1/2 dl Rainbow-luomurypsiöljyä
3 rkl hunajaa
1 rkl suolaa

Mittaa isoon kulhoon kuuma vesi. Lisää joukkoon öljy. Suosittelen ehdottomasti käyttämään luomurypsiöljyä, siinä on mahtava pähkinäinen maku. Myös laadukas oliiviöljy kelpaa. Tavallista rypsiöljyä en käyttäisi.
Sekoita toisessa astiassa kaurahiutaleet ja n. puolet jauhoista ja sekoita joukkoon hiiva. Kaada jauho-hiivaseos nesteen joukkoon ja sekoita. Lisää hunaja ja suola. Murskaa pähkinät ja lisää ne taikinaan. Lisää loput jauhot desilitra kerrallaan taikinaan hyvin sekoittaen, kunnes koostumus on sopiva. Valmis taikina on melko kiinteää, ei kuitenkaan kivikova köntti.
Kohota taikinaa liinan alla n. tunti. Taikinan tulisi nousta kaksinkertaiseksi. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja ala vaivaamaan. Painele taikinaa venyttävin liikkein n. 5-10 minuuttia. Muotoile taikinasta limppu ja aseta se leivinpaperin päälle pellille. Tee terävällä veitsellä pintaan muutama viilto koristeeksi ja kohota leipää liinan alla 20 minuuttia.
Paista 200 asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.

Itsetehty leipä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti