maanantai 7. marraskuuta 2016

Herkulliset korvapuustit

Kanelipulla
Lempipullani on korvapuusti. Ja voit uskoa että olen pullan suhteen hifistelijä. Tuomio pullan suhteen on yleensä jyrkkä ja ehdoton - pulla on joko hyvää tai sitten se ei ole. Välimuotoa ei ole; pulla ei tunne kompromissejä. Siksipä opettelin tekemään hyvää pullaa itse. Tosin, opin taidon vasta viime vuonna. Siihen saakka pullan leipominen oli tuskien taivalta: temppuilua taikinan kanssa joka jäi kiinni niin kaulimeen kuin leivontatasoonkin, ja kaiken vaivan jälkeen lopputuloksena oli hieman kovia pullia. Ei ihme ettei perinteisen pullan leipominen kuulunut repertuaariini moneen vuoteen. Kunnes viime vuonna hoksasin jutun juonen: taikinaan ei saa laittaa liikaa jauhoja ja sitä pitää vaivata kunnolla. Lause "taikina on valmista kun se irtoaa kulhon reunoista" oli ratkaiseva elementti: aikaisemmin yritin saada tämän efektin aikaan lisäämällä jauhoja, nyt tiedän että se tapahtuu vaivaamalla taikinaa tarpeeksi kauan. Valmis, kohonnut taikina on silkinpehmeää ja kimmoisaa. Sitä on helppo kaulia koska se ei tartu kaulimeen eikä leivonta-alustaan. Ja lopputuloksena on maailman parasta pullaa!

Pullataikinan perusohje (tästä saa n. 30 korvapuustia):

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1,5 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
13 dl vehnäjauhoja
200 g voita

Korvapuustien täytteeksi:

Sulatettua voita
Sokeria
Kanelia
Fariinisokeria

Voiteluun:
Kananmuna

Päälle:
Raesokeria

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita kunnes se on liuennut.
Lisää suola, sokeri ja kardemumma.
Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää sulatettu voi, ja sekoita kunnes voi on sekoittunut taikinavellin joukkoon. Lisää loput jauhot. Sekoita voimakkaasti (esim. tehosekoitin jossa taikinakoukut) kunnes taikina irtoaa vuuan reunoilta.
Peitä taikina liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinasta jauhotetulla tasolla suorakaiteen muotoinen ohuehko levy. Sudi koko levylle pehmeää voita. Ripottele levylle hieman sokeria, hieman reilummin fariinisokeria ja reilusti kanelia. Kääri levy rullaksi. Leikkaa levystä terävällä veitsellä kolmikulmaisia paloja. Nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille kapea kohta ylöspäin. Paina sormella kapea kohta alas - näin sivujen leikkauspinta tulee esille. Kohota liinan alla. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia.

Vinkki 1: samasta perusohjeesta voi tehdä mitä tahansa pullaa, vaikkapa perinteisiä voisilmäpullia. Pyörittele taikinasta pyöreitä pullia. Kohota liinan alla. Paina pulliin sormella kuoppa. Voitele pullat kananmunalla. Laita kuoppaan voita ja sokeria. Paista 200 asteessa 12-15 min.

Vinkki 2: Jos et jaksa leipoa itse, ei hätää: Tampereen parasta pullaa saat Finlaysonin alueella, liikekeskus Siperiassa sijaitsevasta Kahvila Nostalgiasta. Paikan korvapuustit ovat parhaita mitä olen missään maistanut ja valehtelematta pään kokoisia.

Kanelipulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti