maanantai 24. lokakuuta 2016

Härkishöystö ja nachoja

 
Nachot härkis-täytteellä
Olen viime aikoina mietiskellyt josko vähentäisin broilerin syöntiä. Punaisesta lihasta luovuin yli 20 vuotta sitten (salaisia paljastuksia: tiesitkö etten ole koskaan maistanut kebabbia? Tai syönyt vaikkapa McDonaldsin tuplajuustohampurilaista tai Saarioisten klassikkoa: kinkkupizza-roiskeläppää). Kanaa ja kalaa syön viikottain, kuukauteen mahtuu aika ajoin muutamia kasvisruokapäiviäkin. Luin viime viikolla netistä broilerin tehotuotannosta ja se pisti miettimään josko viilaisin kulutus- ja ruokatottumuksiani uuteen uskoon. Tuumasta toimeen, kävin ostamassa kaupasta Härkistä,  Versofoodin härkäpapuvalmistetta. Suunnitelmana oli tehdä meksikolaisvaikutteista tortillantäytettä: paksua tomaattikastiketta jonka sekaan laitoin riisiä ja maustoin limellä, chilillä ja valkosipulilla. Kastikepohjasta tuli huikean hyvä, ja siihen lisäsin Härkiksen. Höystön laitoin tortillojen väliin kera creme fraichen ja tuoreen korianterin. Ensivaikutelmat: täähän maistuu ihan pahvilta. Tää koostumushan on kuin kuivaa purkkitonnikalaa. Voi hemmetti, tää Härkis pilaa koko ruuan. Argh, oisinpa käyttänyt broileria (kyllä, kehtaan myöntää tämänkin).
Seuraavana päivänä palasin ruokani äärelle uudestaan ja käytin sitä nachojen höysteenä. Tilanne oli parantunut edellispäivän alkujärkytyksestä: Härkiksen maku oli tasaantunut ja maku varsin kelvollinen. Huomasin myös että härkishöystöni on todella täyttävää - samaa ruokaa riitti neljälle aterialle. Lopputulos: aion kokeilla uudestaankin. Hyvää tulee kunhan yhdistää sen vahvojen makujen kanssa. Niin ja entäs se nyhtökaura - kokeiluun menee sekin!

Härkishöystö

2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
2 pientä porkkanaa
1 prk Polpa kirsikkatomaatteja
1/2 dl tomaattipyrettä
Savupaprikajauhetta
Suolaa
Mustapippuria
Ripaus sokeria
Oliiviöljyä
Puolikkaan limen mehu
1 paketti Härkistä
2 dl tummaa riisiä
1 kasvisliemikuutio

Tarjoiluun:
Creme fraichea
Tuoretta korianteria
Tortillachipsejä (minä tein nachot itse maissitortilloista, kts. vinkki reseptin lopusta)


Aloita riisistä: kypsennä kattilassa 2 dl tummaa riisiä. Laita keitinveden joukkoon kasvisliemukuutio. Kun riisit on tulilla, aloita muut valmistelut: pilko sipuli, chili ja valkosipuli. Kuutio porkkana pieniksi paloiksi. Laita pannulle oliiviöljyä ja savupaprikajauhetta, heitä porkkanakuutiot pannulle ja paista hetken aikaa. Pienennä lämpöä ja lisää sipuli. Kun sipuli on kuullottunut, lisää valkosipuli ja chili. Kuullota hetken aikaa ja lisää kirsikkatomaattisäilyke ja tomaattipyre. Mausta suolalla ja pippurilla sekä ripauksella sokeria. Anna porista n. 15 minuuttia. Lisää tomaattihöystön sekaan kypsä riisi ja hieman sen keitinvettä. Purista höystön joukkoon puolikkaan limen mehu. Höystön tulee olla tiivistä seosta, ei liian nestemäistä. Lisää lopuksi Härkis, seikoita ja anna olla vielä hetki liedellä.
Tarjoile tortillachipsien kanssa: asettele tarjoiluvadille tortillachipsejä ja niiden päälle lusikallinen härkishöystöä. Viimeistele creme fraichella ja tuoreella korianterilla.

VINKKI:
Voit tehdä tortillachipsit myös itse. Ota tarvitsemasi määrä maissitortilloja, ja leikkaa tortillalätyt 4 osaan. Laita viipaleet uunipellille niin etteivät ne ole päällekkäin, ja pirskottele päälle vähän oliiviöljyä. Paista 200 asteisessa uunissa kunnes reunat hieman tummuvat. Ota pois uunista, ripottele päälle haluamaasi maustetta (esim. savusuolaa tai bbq-maustetta). Anna olla hetken aikaa pellillä jotta sipsit kovettuvat. 

Nachot härkis-täytteellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti