torstai 6. lokakuuta 2016

Matkavinkit Roomaan

Rooma Italia
Saluti da Roma, eli terveiset Roomasta! Tässä postauksessa on luvassa tuutin täydeltä matkavinkkejä Roomaan. Vietimme siskoni kanssa aurinkoista ja herkkujen täyteistä minilomaa Roomassa syyskuun puolivälissä. Ajankohta osoittautui hyväksi valinnaksi: Roomassa oli lämmintä ja aurinkoista, ja pahinta kuumuutta taittoi pieni syksyinen tuulenvire. Myönnän heti alkuun etten ole ollut mikään Italia-fani. Rooma kuitenkin palautti uskoni Italiaan: mukavia ihmisiä, hyvää ruokaa ja hyvää fiilistä. Ja se historia! Kertasin Rooman historiaa ennen matkaa kirjoja lukemalla. Kuvittelin olevani jotenkin kartalla asioista mutta mitä vielä - kaupunki pääsi yllättämään: historia on iki-aikaista, se on isoa, mahtavaa ja sitä on joka paikassa. Kuvittelin sitä olevan valtavasti, mutta sitä on vielä enemmän.
Ohessa muutama tärppi Rooman matkalle. Saatat huomata että listalta puuttuvat ne jokaisen Rooman-kävijän pakolliset kohteet: Fontana di Trevi, Espanjalaiset portaat jne. Miksi? No siksi ettei niissä ole mitään muuta näkemistä kuin turistilaumat jotka sohivat toisiaan selfie-kepeillä. Käy ihmeessä katsomassa nämäkin kohteet, mutta keskity sen jälkeen mielekkäämpään tekemiseen:  etsi joltain sivukujalta herkullista palapizzaa myyvä koju, harhaudu kujien sokkeloon vaikkapa vanhassa juutalaisghetossa, ihaile täysikuuta Isola Tiberinan luona Ponte Cestiolla tai hyppää paikallisbussiin jolla pääset ihastelemaan maisemia joltain Roomaa ympäröivältä kukkulalta. Näistä paikoista minä löysin fiilistä joka teki Roomasta minulle merkityksellisen.

Matkavinkit Roomaan


1. Trastevere. Tunnelmallinen kaupunginosa "tois puol jokkee" eli Tiber-joen länsipuolella. Keskiaikaisia kujia, kivoja ravintoloita, ihana tunnelma.

Rooma Italia
2. Aventinus -kukkula. Aventinus on yksi Rooman seitsemästä alkuperäisestä kukkulasta, ja sieltä on hienot panoraama-näkymät kaupunkiin. Appelsiinipuisto, Giardino degli aranci, on kaunis keidas kukkulan laella. Aventinuksella sijaitsee myös Maltan ritareiden päämaja (os. Piazza dei Cavalieri di Malta), jonka portissa on Rooman kummallisin nähtävyys: avaimenreikä josta näkyy Pietarinkirkko. Koet yhdellä kurkistuksella kolme valtakuntaa: seisot Italiassa, kurkistat yli Maltan ritarikunnan hallitseman maapläntin ja katsot kohti Vatikaanivaltiota.

3. Vatikaani. Tämä se vasta huikea paikka olikin. Suosittelen käyntiä Vatikaanin Museossa, Musei Vaticanissa. Pääset niin uskomattomien, historiallisten taideaarteiden äärelle että sitä on vaikea edes ymmärtää. Paikka teki syvän vaikutuksen. Pietarinkirkkoon en museokierroksen jälkeen jaksanut enää jonottaa mutta kirkko oli upea ulkoapäinkin ihailtuna. Ja jonottamisesta puheenollen: osta lippu Musei Vaticaniin etukäteen museon verkkokaupasta. Pääset "pikakaistaa" pitkin jonon ohi. Ja usko pois, sitä jonoa todellakin on. (Tämän kuuman vihjeen luin Rooma-aiheista asiaa pullollaan olevasta blogista "Näkymiä vihreältä kukkulalta" http://kukkulalta.com/. Kiitos hyvästä vinkistä!)

4. Eataly (Piazzale XII Ottobre 1492). Ruokaintoilijan paratiisi: vanha lentokonehalli muutettuna ruokakaupaksi. Tämä valtava nelikerroksinen rakennus on täynnä italialaisia elintarvikkeita ja ravintoloita. Esimerkiksi pelkästään pastalle on pyhitetty osasto jonka koko vastaa helposti lähi-Siwasi pinta-alaa. Erinomainen paikka ruokatuliaisten ostoon. Miten tänne pääsee: suuntaa vaikkapa bussilla Ostiensen rautatieasemalle. Mene rautatieaseman läpi alikulkutunnelia radan toiselle puolelle ja olet perillä.

Extra-vinkki: käytä hyödyksesi julkista liikennettä. Minä ostin kolmen päivän julkisen liikenteen passin (hinta 18€) jolla sai matkustaa bussissa, metrossa ja raitiovaunussa niin paljon kuin sielu sietää. Roomassa pärjää toki kävellenkin mutta kilometrejä tulee valtavasti. Passi helpotti elämää ja mahdollisti sen että näin ja koin enemmän. Kävin paikoissa joihin en kävellen olisi lähtenyt lainkaan. Kävin esimerkiksi ihastelemassa hienoja maisemia Gianocolon kukkulan näköalapaikalta (Piazzale Giuseppe Garibaldi) ja ostamassa herkkuja Testaccion kaupunginosassa sijaitsevastasta Pasticceria Barberinista (Via Marmorata 43). Vieressä muuten kuuluisa Volpettin herkkukauppa!

Majoitusvinkki: majoituimme siskoni kanssa Trasteveren kaupunginosassa Rezidenza Delle Artissa (Piazza Sidney Sonnino 13). Erinomainen sijainti, sydämellistä palvelua, kodinomainen tunnelma. Suosittelen!


Rooma Italia
Suihkulähde Pantheonin edustalla.



Rooma Italia
Musei Vaticani


Rooma Italia
Vasen kuva: Piaterinkirkko, Vatikaani. Kuva oikealla: Aventinuksen kukkula.



Matkavinkit Roomaan
Yksityiskohta Ponte Sant'Angelolla



Rooma Italia
Katunäkymä, Centro Storico.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti