lauantai 1. kesäkuuta 2019

Autolla Keski-Euroopassa - matkavinkit roadtripille

Näinä ilmastotietoisuuden aikoina lienee synti myöntää että rakastan automatkailua ja roadtrippejä. Voisin ajella ympäri Eurooppaa tai Yhdysvaltoja varmaankin viikkokaupalla. Yhtä ihanaa kuin varsinainen lomailu, on roadtrippien suunnittelu. Missä kannattaa yöpyä? Missä on idyllisimmät reitit? Entä kauneimmat pikkukylät? Pääsin toteuttamaan intohimoani kun lähdimme mieheni kanssa roadtripille Keski-Eurooppaan. Kohteena 4 maata kymmenessä päivässä.

1. Ensin lento Frankfurtiin (kyllä, lentämistä JA autolla huvikseen ajoa. Anteeksi, maapallo), sieltä vuokra-autolla Moselin laakson läpi Luxemburgiin. Moselin viinilaakso on upea, olisipa ollut enemmän aikaa pyöriä täällä. Nyt Saksan kohtalona oli olla pelkkä läpiajoreitti Luxemburgiin mentäessä. Tällä jokilaaksoa seurailevalla maisemareitillä on ihania pikkukyliä ja kauniita maisemia. Pysähdyttiin sentään Koblenzissa ja Cochemissa ihastelemassa maisemia ja tunnelmia.

2. Pari yötä Luxemburgissa. Yksikin olisi riittänyt. "Ihan kiva" lienee paras termi kuvailemaan tätä paikkaa.

Kaupunkiloma Luxembourgissa3. Luxemburgista matka jatkui Ranskan maaseudulle. Ajoimme Nancyn (ihana pikkukaupunki!) kautta Epinaliin (melkein yhtä ihana pikkukaupunki!), jonka lähistöllä sijaitsevassa Aydoilles-pikkukylässä majoituimme vanhaan kartanoon. Tarkoituksena oli olla pari päivää paikassa, jossa ei ole muuta mahdollisuutta kun rentoutua: ei loman suorittamista, ei pakkoa tehdä mitään. Toimii!

4. Aydoillesista siirryimme Alcasen viinialueelle. Route des Vins d´Alsace on vajaan 200 kilometrin pituinen maisemareitti, joka lähtee Strasbourgin tietämiltä päättyen Thunniin. Reitti kulkee viiniviljelysten lomassa kulkien monen satumaisen kauniin pikkukylän läpi. Yövyimme Riquewihrin pikkukylässä muutaman yön ja fiilistelimme viinialueen tunnelmia.

5. Alsacesta siirryimme Sveitsiin. Ensin pieni koukkaus rajan toiselle puolelle Etelä-Saksaan, jonne palautimme vuokra-auton. Sen jälkeen junalla Berniin. Lopuksi Zurichiin josta lento takaisin Suomeen.

Vinkit roadtripille


1. Palauta auto samaan maahan josta vuokraat sen, jos haluat säästää rahaa. Autoa ei tarvitse palauttaa samaan paikkaan mutta samaan maahan palauttaessa säästät rahaa jopa satasia.

2. Vuokraa sopivankokoinen auto. Esimerkiksi jos suunnitelmissa on ajaa pääasiassa pieniä kyläteitä Ranskan maaseudulla ja koluta pikkukyliä kapeine katuineen, älä vuokraa jättimäistä katumaasturia. Vaikka varaat auton etukäteen netistä ja määrittelet haluamasi autotyypin, vuokraamo saattaa tuputtaa mitä hyvänsä autoa kun pääset tiskille. Meille annettiin ensin karmea jättimaasturi ("sori, meillä ei nyt ole haluamanne kokoluokan autoa vapaana") joka oli niin iso ettei se mahtunut edes vuokraamon parkkihallin ruutuun.Valitimme autovalinnasta ja saimme tilalle mukavan pikku GTI-racerin heidän luxus-mallistostaan, koska pieniä perusautoja ei ollut vapaana.

3. Tee kaikkesi että pystyt lähtemään reissuun sesongin ulkopuolella. Saat samalla rahalla enemmän esim. majoitusta valitessasi. Ja voin vain kuvitella minkälainen ryysis ja tympeä autoletka esimerkiksi tuolla Alcasen viinireitillä matelee pahimman sesongin aikaan.

4. Varaa tarpeeksi aikaa äläkä haukkaa liian pitkää reittiä kerralla. Tämän olen oppinut kantapään kautta: aikaisemmin tein aikatauluista liian tiukkoja ja siirtymistä liian pitkiä - liian paljon liian lyhyessä ajassa. Ajattelin että "parempihan se nyt on nähdä mahdollisimman paljon kun sinne asti lähdetään". Ei ole. Reissusta tulee suorittamista jos se on pelkkää ajamista ja painetta siitä ehditkö seuraavaan majapaikkaan sovitussa aikataulussa. Lisäksi suosittelen että yövyt jokaisessa majapaikassa enemmän kuin yhden yön. Ja kyllä, kaksi yötä myös niissä pikkupaikoissa joista ajattelet etukäteen ettei siellä varsinaisesti ole mitään näkemistä. Tämä rauhoittaa matkantekoa ja antaa mahdollisuuden kokea enemmän. Pakottaa sinut lomailemaan.
Hyvänä esimerkkinä toimii tuon alle 200 kilometrin pituinen Route des Vins d´Alsace. Reitillä on mittaa suunnilleen saman verran kuin matka Tampereelta Helsinkiin. Senhän ajaa kahdessa tunnissa, vai kuinka? Mitä arvelet, kuinka paljon viinireitille kannattaisi varata aikaa? Mitä sanot jos vinkkaan että varaa vähintään kolme päivää? Juuri näin, kolme päivää. Me yövyimme alueella 2 yötä, ja silti reitin koluaminen jäi vajaaksi.

5. Tee taustatyötä. Selvitä etukäteen missä ne kauneimmat maisemareitit kulkevat ja suunnittele matkasi sen mukaan. Tällöin jo itse ajaminenkin on elämys.

Lue lisää vinkkejä roadtripille mun aikaisemmista kirjoituksista:

Vinkit roadtripille Sloveniaan ja Kroatiaan

Roadtrip USA:ssa

Kaupunkiloma Luxembourgissa


 Leivoksia Nancyssa, RanskassaKaupunkiloma Ranskassa Nancy

Alppimaisema Sveitsissä Bern
Alsacen viinireitti Riquewihr

Alsacen viinireitti Riquewihr Ranska viinitarha




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti