tiistai 13. joulukuuta 2011

Key Lime Pie

LimepiirakkaKey Lime Pien valmistuksesta kertova tarina alkaa näin: Aja 35 km lähimpään isoon mega-jätti-markettiin, jonka horisonttiin saakka jatkuvilta hyllyiltä etsit epätoivoisesti kondensoitua maitoa tietämättä edes mitä se on saati mistä sitä löytää.
Key Lime Pien valmistus oli pyörinyt mielessä jo pitkään. Leivonnainen liittyy meikäläisen fiksaatioon amerikkalaisia leipomuksia kohtaan. Olivia-lehden nettisivuilta löysin kätevän oloisen ohjeen ja sitten ei muuta kuin etsimään sitä kondensoitua maitoa. Kaikkitietävä internet onneksi osasi kertoa että tuote löytyy säilykehyllystä kookosmaidon vierestä - säästyipä siinäkin parin kilometrin kiertely marketissa. Ja millaista se kondensoitu maito sitten on: paksua, tahmeaa, ällömakeaa "maitoa".
Hieman muunsin alkuperäistä ohjetta vähentämällä lime-mehun määrää. Tämä oli hyvä päätös: piirakasta tuli juuri sopivan kirpeää. Käytin halkaisijaltaan 27 cm:n vuokaa. Tällöin täytekerros jäi melko matalaksi - ja hyvä niin. Tuon laakeampaan astiaan piirakkaa ei kannata tehdä tai ainekset loppuu kesken.
Valmiin, jäähtyneen piirakan päälle tuupataan sitten reilu kerros vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa. Lopputuloksena, kuten täysin puelueeton, aviomiehestäni koostuva raati arvioi, paras torttu ikinä. Osui ja upposi siis.
Pohja:
3 dl digestive-keksimurua
0,5 dl sokeria
5 rkl voita
Täyte:
4 keltuaista
1 prk kondensoitua maitoa (397g)
1,1 dl limemehua (tämä määrä vaati muistaakseni n. 6 limeä)
1.5 tl raastettua limen kuorta
Päälle:
Kermavaahtoa
Ohje:
- Sekoita pohjan ainekset ja painele tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle. Paista 15 min 160 asteisessa uunissa ja anna jäähtyä.
- Sekoita täytteen ainekset. Vatkaa hyvin, ainakin muutaman minuutin ajan. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle vuokaan. Paista 15 minuuttia 160 asteisessa uunissa.
- Anna valmiin piirakan jäähtyä ensin huoneenlämmössä, sen jälkeen jääkaapissa ainakin 3 h. Koristele kermavaahdolla ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti