tiistai 10. tammikuuta 2017

Ruokainspiraationa Thaimaa

Ruokainspiraationa Thaimaa
Tein viikonloppuna ruokaa Thai-inspiraation vallassa. Ei, en ole käynyt Thaimaassa enkä ole menossakaan, mutta juolahtipa mieleen yhdellä Amerikan reissulla nauttimani lounas: ravintola Cheesecake Factoryn "Thai Lettuce Wraps", jossa tarjolle tuli isolla vadilla erilaisia herkkuja, jotka sai itse kääriä salaatinlehtien sisään. Raikasta, ihanaa, herkullista! Ensinnäkin tämä on ihana tapa nauttia ruokaa: pieniä kippoja ja kuppeja täynnä erilaisia makuja, jotka sopivat täydellisesti yhteen. Ja toisekseen,  pieni askartelu ruuan kanssa hyvässä seurassa on tosi kivaa.

Thai-henkisiin salaattikääröihin tarvitset:


- salaatinlehtiä
- tuoretta korianteria
- mungpavun ituja
- raastettua raakaa porkkanaa
- pikkelöytyä kurkkua (ohje ohessa)
- satay-kastiketta (ohje ohessa)
- thaimaalaista dippikastiketta (netistä löytyy lukuisia ohjeita hakutermillä "thai dipping sauce". Minä käytin Martha Stewartin sivuilta löytynyttä reseptiä)
- paistettua broileria (laita maustamattomat broilerinsuikaleet marinoitumaan edellisenä iltana. Mun marinadissa oli: 1 limen mehu puristettuna, 1 punainen chili, 3 valkosipulinkynttä, satay-maustesekoitusta, suolaa, mustapippuria ja seesamiöljyä)

Miten homma toimii: laita kaikki ainekset omiin tarjoiluastioihin. Ota salaatinlehti, ja kääri sen sisään kaikkia yllämainittuja aineksia. Lopputuloksena on herkullisia suupaloja (ja naama, kädet ja pöytä erilaisissa sooseissa, kuten hyvän ruuan kanssa tapana on!).

Pikkelöyty kurkku


Sekoita keskenään 1/2 dl riisiviinietikkaa, 1,5 rkl ruokosokeria, 1,5 rkl kiehuvaa vettä, suolaa, chilihiutaleita ja mustapippuria. Sekoita kunnes sokeri on sulanut nesteisiin. Lisää sekaan 1 kurkku: leikkaa esim. juustohöylällä leveitä suikaleita. Anna kurkun pikkelöityä n. 10 min. Siivilöi mausteliemi pois ja laita kurkut tarjoiluastiaan.

Satay-kastike


n. 1,5 dl maapähkinävoita
n. 1 limen mehu
n. 2 dl kookosmaitoa
n. 1 rkl soijakastiketta
n. 1 tl ruokosokeria
n. 1 valkosipulinkynsi  murskattuna
n. 1 rkl seesamöljyä
2 tl sambal oelekia (tai oman chilikestävyyden mukaan)
1/2 dl paahdettuja maapähkinöitä rouheena (osa kastikkeen joukkoon ja loput koristeeksi)

Laita kaikki ainekset kasariin. Kookosmaitoa ei kannata laittaa kerralla, vaan lisäillä useammassa erässä. Keitä seosta miedolla lämmöllä ja lisäile kookosmaitoa kunnes seos on haluamasi paksuista. Resepti on suuntaa-antava, itse heitän seokseen kaikkia aineksia pikkuhiljaa maistelemalla, jotta saan omaan makuuni sopivan satay-kastikkeen. Lisää lopuksi kastikkeen joukkoon rouhitut maapähkinät. Laita kastike tarjoiluastiaan, ja nakkaa pinnalle koristeeksi loput rouhitut maapähkinät.



Ruokainspiraationa ThaimaaRuokainspiraationa ThaimaaRuokainspiraationa Thaimaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti