tiistai 11. elokuuta 2015

Kermainen tomaattikeitto

TuoretomaattikeittoKesä on ollut ruualaiton kannalta inspiroivaa aikaa. Tällä kertaa innostuin ihanista tomaateista joita maustoin oman parvekkeen basilikalla. Tämä keitto on täynnä kesän makua!

1 kg tomaatteja (käytin tavallisia ja terttutomaatteja)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
Oliiviöljyä
4-5 dl vettä
Loraus kanafondia
Suolaa
Mustapippuria
Sokeria
Savupaprikamaustetta
1 dl chiliketsuppia
1 dl kermaa
 Reilusti tuoretta basilikaa
Tuoretta persiljaa

Aloita kalttaamalla, eri kuorimallam, tomaatit: ota esille kaksi astiaa - laita toiseen kiehuvaa vettä, toiseen kylmää vettä. Tee kevyt ristiviilto tomaatin "pohjaan" (eli kannan vastakkaiselle puolelle). Laita tomaatit muutama kerrallaan n. 30 sekunniksi kiehuvaan veteen ja siirrä sen jälkeen kylmään veteen. Tomaatin nahka alkaa tämän operaation jälkeen kuoriutumaan irti ristiviillon kohdalta ja pystyt repimään tomaatin ohuen kuoren kauttaaltaan irti.

Kuutioi sipuli ja valkosipuli pieneksi. Lorauta kattilaan oliiviöljyä ja kuullota sipuleita kymmenisen minuuttia.
Leikkaa tomaatit pieniksi paloiksi (Vinkki! voit jättää tomaatit isommiksi paloiksi jos soseutat keiton lopuksi. Itse halusin jättää keittoon suutuntumaa, joten jätin keiton soseuttamatta ja kuutioin tomaatit melko pieniksi paloiksi). Nakkaa tomaatit kattilaan. Lisää vesi, loraus fondia, suolaa, mustapippuria, hieman sokeria sekä savupaprikamaustetta sekä chiliketsuppia. Anna kiehua miedolla lämmöllä reilut 20 minuuttia. Lisää kerma ja anna kiehahtaa hetki. Lisää lopuksi tuoreet yrtit. Nauti tuoreen leivän kanssa. (Vinkki 2! Tein seuraavana päivänä keiton seuraksi krutonkeja - kannattaa testata!)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti