tiistai 6. syyskuuta 2016

Nizza ja Cannes


Lomalla Ranskan Rivieralla Nizzassa
Tämän Nizzaa koskevan kirjoituksen aloittaminen tuntui hankalalta. Tulin kesälomamatkaltani takaisin Suomeen heinäkuussa vai pari päivää ennen kuin Nizzan rantabulevardi muuttui järkyttävän veriteon tapahtumapaikaksi. Sen jälkeen tuntui merkityksettömältä ja väärältä postailla kepeitä lomakuvia blogiin. Nyt teen sen kuitenkin. En sen takia että tällä tekstillä olisi edelleenkään minkäänlaista merkitystä, mutta ehkä sen takia, että haluan kirjata ylös millainen oli minun Nizzani heinäkuussa 2016.

Lomalla Ranskan Rivieralla Cannesissa
Ensin hyvät puolet. Lyhyt lentomatka Suomesta. Kivoja päiväretkipaikkoja lähellä (vaikkapa Cannes tai Monaco). Kauniit rakennukset - ihanaa ettei Ranskan rannikkoa ole pilattu millään betonisella hotelliviidakolla, vaan vanhat rakennukset on jätetty kertomaan aristokraattisesta historiasta. Ja mainitaan nyt vielä aurinko ja meri, ne ovat minulle osastoa "ihan kiva jos on, mutteivät pakollisia". Siinäpä se sitten olikin. Nizza tuntui Mentonin (lue kesälomani ensimmäisestä kohteesta täältä) jälkeen niin kovin yllätyksettömältä. Lattealta. Tavalliselta keskikokoiselta kaupungilta. Jos olet vähääkään matkustanut Ranskassa tai Euroopassa ylipäätään, Nizza ei tarjoa sinulle mitään uutta. Olen pahoillani - Nizza ei vaan antanut minulle mitään fiilistä, mitään sellaista mikä jäisi sydämeen tykyttämään.

Muutama mieleenjäävä juttu löytyi kuitenkin.

Matkavinkit Nizzaan


1. Lähde bussilla Cimiezin kukkuloille (pääset matkaan paikallisbussilla nro 17, ja matka on lyhyt, viitisentoista minuuttia. Jää pois pysäkillä Monastére Cimiez). Cimiez on ollut aikanaan ylimystön kansoittama kaupunginosa ja siitä merkkinä ovat edelleen lukuisat hienot palatsit ja huvilat. Kukkulan laelta löytyy Musée Matisse, Nizzan arkeologinen museo sekä oma suosikkini Cimiezin luostarin puutarha.

2. Hyvät näkymät Nizzan rantabulevardille löytyvät Parc de la Colline du Chateaun näköalapaikalta. Ylös pääset vanhan kaupungin kupeesta, josta löytyy hissi, Ascenseur du Chateau. Toki rappusiakin pitkin pääsee, jos ilmainen hissikyyti ei kelpaa.

3. Onhan se vanhakaupunkikin pakko mainita. Se oli isompi ja tunnelmallisempi kuin etukäteen odotin. Ja tietysti iltaelämän keskus: paljon baareja, ravintoloita (ja meitä turisteja). Upea kohde valokuvauksen kannalta etenkin illan hämyssä. Kannattaa tsekata etukäteen vaikkapa TripAdvisorista tai blogeja lukemalla mitkä ravintoloista ovat käymisen arvoisia.

Lomalla Ranskan Rivieralla Cannesissa4. Tee päiväretki Cannesiin. Kannattaa mennä junalla. Paikallisbussillakin pääsee,  siinä säästää junaan verrattuna muutaman lantin, mutta matka tuntuu kestävän ikuisuuden eikä maisemat ole häävit.
Cannes on tosi kiva pikkukaupunki ja pienelle kukkulalle levittäytyvä vanhakaupunki, Le Suquet,  viehättävä käyntikohde. Kukkulan laelta oli hienot panoraamanäkymät. Vanhankaupungin kupeessa olisi ollut myös mieluinen käyntikohde, Marché Forville, eli paikallinen tori, mutta ajoitukseni oli pielessä ja sinne päästyäni kauppiaat jo siivosivat kojujaan. Päädyin syömään myöhäistä lounasta torin laidalle La Brasserie du Marché:en (17 rue du Marche Forville). Erinomainen ravintola, yksi tämän reissun parhaista ruokakokemuksista.

5. Tee päiväretki Monacoon. Kannattaa mennä bussilla: maisemat rantatiellä Nizzasta Monacon ja Mentonin suuntaan ovat huikean dramaattiset! Lue lisää edellisestä postauksestani.

Lomalla Ranskan Rivieralla NizzassaLomalla Ranskan Rivieralla Nizzassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti