lauantai 4. elokuuta 2012

Hilloa!

Pitihän se sitten tämäkin päivä kokea: päätin kokeilla omatekoisen hillon valmistusta. Pyristelin pitkään koko hommaa vastaan - hilloamisoperaatio vaikutti niin riskaabelilta. Olin saanut sen kuvan tuttavilta ja lehtien ohjeista että pienikin virhe prosessin aikana johtaa siihen että tuloksena on purkkikaupalla homeista mössöä. Entäs sitten se purkkien desinfiointi: kaikki pielessä ellet suorita täydellistä puhdistusoperaatiota laboratorio-olosuhteissa. Ja muiden kuin maakellarin omistajien olisi turha edes harkita hillojen tekoa koska säilytys ilman sitä olisi tuhoon tuomittu ja ajatuksenakin täysi vitsi.
Järjen ääntä tuli siskon suunnasta: homma on helppoa ja lopputulos aina mielettömän herkullista. Toinen sisko avitti asiaa tuomalla nipun raparperia.
No, minkälaista siitä sitten tuli: maailman parasta hilloa tietysti! Tämän jälkeen ei tule mieleenkään ostaa valmishilloa marketista.

Mansikka-raparperihillo

2 litraa mansikoita
1/2 litraa raparperia
4 dl hillosokeria
1/2 dl vettä
(vaniljatanko)
5 kpl hillopurkkeja (itse käytin Quattro Stagione-merkkisiä lasipurkkeja, läpimitta 70mm)

1. Puhdista purkit. Tein desinfioinnin kaatamalla kiehuvaa vettä vedenkeittimestä kansien ja purkkien päälle. Käsien palamisen estin pitämällä astioista kiinni grillipihdeillä. Sen jälkeen annoin purkkien kuivua astiapyyhkeen päällä. Desinfiointi onnistuu myös tiskikoneessa tai dippaamalla tavarat kattilaan jossa on kiehuvaa vettä.
2. Perkaa mansikat ja pilko ne neljään osaan. Putsaa raparperit ja pilko pieniksi palasiksi.
3. Laita marjat, raparperi ja vesi kattilaan. Kuumenna hetki, ja lisää sokeri. Anna kiehua 10 minuuttia välillä sekoitellen. Maistele välillä ja säädä makujen balanssi kohdilleen oman mieltymyksesi mukaisesti. Itse lisäsin seokseen vielä vaniljatangonkin lisämakua tuomaan.
4. Ota kattila pois levyltä ja anna jäähtyä puolisen tuntia. Sekoita välillä ja kuori pinnalta pois vaahto, mikäli sitä muodostuu.
5. Täytä hillopurkit piripintaan lämpimällä hilloseoksella. Mikäli hilloa sotkeentuu purkin suuaukon kierteisiin, se kannattaa putsata hyvin pois - kantta voi olla hankala saada myöhemmin auki jos väliin jää sokerista hilloseosta. Sulje purkit ja laita jäähtyneenä jääkaappiin. Hillo on valmista nautittavaksi parin päivän päästä!




Itsetehty marja-raparperihillo
Itsetehty marja-raparperihillo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti