maanantai 15. helmikuuta 2010

Ranskalainen sipulikeitto

Linda on hurahtanut keittoihin näinä ihanina pakkaspäivinä. Yksi suosikeistani on ranskalainen klassikko - sipulikeitto. Ja jälleen vanha sanonta pitää paikkansa: yksinkertainen on kaunista. Turha sörssätä kymmeniä ainesosia samaan pataan kun vähemmälläkin pärjää. Näköjään ne ranskalaiset tuntuu jotain ruuanlaitosta tietävän.

5 sipulia
n. 3 rkl voita
n. 1 l vettä
Kasvisliemikuutio
Tuoretta timjamia
Pippuria
Suolaa
Vaaleaa leipää
Gruyere-juustoa

1. Kuori sipulit, viipaloi ja kuullota voissa kattilassa n. 15 min. Sipuli ei saa ruskistua.
2. Lisää vesi ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen kannen alla n. 1/2 tuntia.
3. Raasta juusto. Paahda leipäpalat leivänpaahtimessa. Leiväksi sopii melkolailla mikä tahansa vaalea leipä, itse käytin pähkinäistä myslileipää, mikä sopi mahtavasti yhteen keiton kanssa.
4. Nostele keitto uuninkestäviin annosvuokiin. Laita jokaiseen leipäviipale ja juustoraaste päälle.
5. Gratinoi keitto kuumassa uunissa (250-275 astetta) reilut 5 minuuttia (kunnes juusto sulaa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti