torstai 12. heinäkuuta 2012

Lähi-idän herkkuja

Sateinen lomapäivä antoi hyvän tekosyyn majoittautua keittiöön moneksi tunniksi luomaan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden inspiroimaa illallista. Ruokalistalta löytyi muutama hyväksi havaittu suosikki sekä pari uutta kokeilua.
Munakoisotahna Baba Ganoushin tekoa olin sunnitellut jo pitkään - nyt tuli sekin testattua. Falafel-pyöryköiden tekoa kokeilin ensimmäistä kertaa pari kuukautta sitten, tällöin niiden koostumuksen kanssa oli ongelmia; en ole uppopaistamisen suuri ystävä ja ilman sitä (eli pannulla ja uunissa paistaen) falafelit eivät tahtoneet pysyä koossa. Nyt vein reseptiä enemmänkin mausteisten kasvispyöryköiden suuntaan ja hyvää tuli!

Tässä muutama reseptipoiminta illan menusta!

HUMMUS
400 g Bonduelle säilykekikherneitä
2 valkosipulinkynttä
Suolaa
Sitruunamehua
1-2 rkl tahini-tahnaa
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
Oliiviöljyä
Suolaa
Reilusti persiljasilppua

Sekoita kikherneet tahnaksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon murskattu valkosipuli, pieni loraus oliiviöljyä ja tahini. Sekoita. Lisää joukkoon muut aineet. Tahinia ja muita mausteita kannattaa lisätä vähitellen maistelemalla, jotta saat tahnasta omaan makuusi sopivaa.

MUNAKOISOTAHNA BABA GANOUSH
n. 500 g (2 kpl) munakoisoja
3 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
Persiljaa
Sitruunamehua
1-2 rkl tahini-tahnaa
1/2 rkl harissa-chilitahnaa
Suolaa
Pippuria

Laita kokonaiset munakoisot 200 asteiseen uuniin. Kypsennä uunissa kunnes kuori alkaa kupruilla ja hedelmäliha tuntuu pehmeältä. Tähän menee noin puoli tuntia. Kääntele munakoisoja välillä uunissa.
Tee munakoison pohjaan viilto anna ylimääräisen nesteen valua pois. Jäähdytä. Poista kannat, ja raaputa lusikalla munakoison hedelmäliha kulhoon. Lisää loput aineet persiljaa lukuunottamatta ja tasoita seos sauvasekoittimella. Sekoita lopuksi joukkoon persiljasilppu.

FALAFEL-KASVISPYÖRYKÄT
1 prk Bonduelle säilykekikherneitä
2 porkkanaa
Pala lanttua
2 perunaa
2 kananmunaa
Korppujauhoja
Maroccan Nights - luomumaustesekoitusta
Suolaa
Pippuria
Persiljasilppua
Oliiviöljyä paistamiseen

Sekoita kikherneet sauvasekoittimella tahnaksi. Lisää joukkoon porkkana-, peruna- ja lantturaaste. Lisää kananmunat ja korppujauhoja sen verran että massa on kiinteää. Lisää lopuksi mausteet. Muotoile taikinasta pyöryköitä ja paista pannulla oliiviöljyssä: ensin kovemmalla lämmöllä jotta kuoresta tulee rapea, sen jälkeen miedommalla lämmöllä reilun aikaa jotta sisus kypsyy.



Ruokaa lähi-idän tapaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti